Klaudia Lampa - Autor

Klaudia Lampa

Trener personalny i dietetyk – na blogu dzielę się z Wami moimi pomysłami, opiniami i poradami – treningowymi i dietetycznymi.

Drożdżówki z truskawkami i nutą wanilii

Kto nie lubi drożdżówek?

Tak się składa, że osobiście nie przedam za klasycznymi więc postanowiłam zrobić własną wersję

Kruszonka:

  • 50g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • 30g ksylitolu
  • 40g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki szybko mieszamy, aż dokładnie sie połączą i wsadzamy do lodówki

Ciasto

  • 2 jajka (w tym jedno białko do posmarowania bułeczek)
  • 350g truskawek
  • 200g mleka (napoju) ryżowego/migdałowego
  • 30g świeżych drożdży
  • 300g mąki owsianej
  • 120g mąki z pestek dyni (u mnie od www.olejto.pl)
  • 80g miękkiego masła
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyzki cukru brązowego – do zaczynu na drożdże
  • 70g ksylitolu
  • 5g cukru waniliowego
  • 5g pasty waniliowej
  • sól

Ja wyrabiałam ciasto wg przepisu z Termomixxa na drożdżówki, zamieniając składniki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby wyrobić je ręcznie

  1. mleko z masłem i pokruszonymi drożdżami oraz cukrem delikatnie podgrzej cały czas mieszając aż składniki się połączą
  2. dodaj ksylitol/erytrol i ponownie mieszaj aż się rozpuści
  3. dodaj resztę składników i wyrób ciasto
  4. przełóż do miski i pozostaw na 30min przykryte ściereczką
  5. podziel na 10-12 kulek i ponownie pozostaw na 30 min
  6. na papierze do pieczenia uformuj kształt drożdżówek z dziurką na środku
  7. posmaruj dziurkę cienka wartswą pasty waniliowej
  8. ułóż pokrojone truskawki
  9. posmaruj brzegi białkiem i posyp kruszonką
  10. piecz ok 25min

Czytaj więcej

Idealnie sprężyste naleśniki bezglutenowe

Idealnie sprężyste i delikatne naleśniki są możliwe do wykonania również na mąkach bezglutenowych, trzeba jedynie pamiętać aby ciasto było stosunkowo rzadkie, a

Recenzja Casada Powerboard 2.1

Słyszałeś już o maszynie spalającej tłuszcz? A może nie tylko takiej która spala tłuszcz, ale jeszcze buduje za Ciebie mięśnie kiedy Ty