Klaudia Lampa - Autor

Klaudia Lampa

Trener personalny i dietetyk – na blogu dzielę się z Wami moimi pomysłami, opiniami i poradami – treningowymi i dietetycznymi.

Idealnie sprężyste naleśniki bezglutenowe

Idealnie sprężyste i delikatne naleśniki są możliwe do wykonania również na mąkach bezglutenowych, trzeba jedynie pamiętać aby ciasto było stosunkowo rzadkie, a patelnia dobrze nagrzana z minimalną ilością dobrej jakości tłuszczu – u mnie jest to olej kokosowy, który idealnie pasuje do naleśników również smakiem.

Składniki:

  • 100g mąki ryżowej
  • 50g mąki jaglanej lub owsianej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200ml mleka migdałowego
  • 200ml wody gazowanej
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła ghee + odrobina do natłuszczenia patelni
  • 1/2łyż proszku do pieczenia
  • 1/5 łyżeczki soli himalajskiej
  • szczypta cynamonu

– Wszystkie składniki miksuj lub wrzuć do termomixxa, aż dokładnie się połączą i powstanie gładka, jednolita masa.

– Porcja starczy na ok 10 cienkich naleśników na patelni o średnicy 28cm

Konfirura wiśniowa:

  • 150g mrożonych wiśni
  • 1 średnie jabłko (shogun)
  • łyżeczka miodu lub erytrolu

– Wiśnie wrzuć do rondelka i podgrzej na małym ogniu
– W tym czasie obierz i pokrój w drobną kostkę jabłko
– Dodaj jabłko i kiedy całość się zagotuje dodaj miód lub słodzik (ksylitol, erytrol)

Dodatki:

  • U mnie były to świeże owoce oraz pasta z pestek dyni

 

Czytaj więcej

Recenzja Casada Powerboard 2.1

Słyszałeś już o maszynie spalającej tłuszcz? A może nie tylko takiej która spala tłuszcz, ale jeszcze buduje za Ciebie mięśnie kiedy Ty

Czeko-misie!

Pytacie mnie jak będąc na diecie radzę sobie ze słodyczami. Nie potrafię z nich całkiem zrezygnować, więc tworzę własne z naturalnych składników,