Klaudia Lampa - Autor

Klaudia Lampa

Trener personalny i dietetyk – na blogu dzielę się z Wami moimi pomysłami, opiniami i poradami – treningowymi i dietetycznymi.

Black or White?!

Ostatnio zrobiłam chałwę, dzisiaj powstały z niej czekoladowe i kokosowo-chałwowe lody 

CHAŁWA:

– sezam moczymy kilka godzin w letniej wodzie z odrobiną soku z cytryny lub octu (w celu usunięcia kwasu fitynowego oraz łatwiejszego zmielenia).
– płuczemy i odcedzamy ziarenka
– blendujemy na gładką masę ( ja użyłam blendera ręcznego, ale szybko się grzeje więc polecam maszynkę do mielenia mięsa)
– dodajemy do smaku ksylitol/cukier kokosowy/ miód

LODY KOKOSOWO-ŚMIETANKOWO-CHAŁWOWE:

– mleczko kokosowe ubijamy mikserem, dodajemy masę chałwową i zamrażamy 

LODY CZEKOLADOWO-CHAŁWOWE

– do poprzedniej wersji dodajemy kakao i/lub karob, pokruszone ziarna kakao i zamrażamy

po 30-40′ lody są gotowe 

Smacznego!

Klaudia Lampa - Autor

Klaudia Lampa

Trener personalny i dietetyk – na blogu dzielę się z Wami moimi pomysłami, opiniami i poradami – treningowymi i dietetycznymi.

Czytaj więcej

Ból pleców

Ból pleców? Nie jesteś jedyny!

Siedzenie w zamknięciu może odcisnąć ślad zarówno w naszej psychice jak i na zdrowiu fizycznym.  Niedobór witaminy D, ruchu i kontaktów społecznych

Drożdżówki z truskawkami i nutą wanilii

Kto nie lubi drożdżówek? Tak się składa, że osobiście nie przepadam za klasycznymi więc postanowiłam zrobić własną wersję Kruszonka: 50g mąki owsianej

Idealnie sprężyste naleśniki bezglutenowe

Idealnie sprężyste i delikatne naleśniki są możliwe do wykonania również na mąkach bezglutenowych, trzeba jedynie pamiętać aby ciasto było stosunkowo rzadkie, a