Black or White?!

29 sierpnia 2018przez Klaudia Lampa1
klaudia12.jpg?fit=714%2C960

Ostatnio zrobiłam chałwę, dzisiaj powstały z niej czekoladowe i kokosowo-chałwowe lody 

CHAŁWA:

– sezam moczymy kilka godzin w letniej wodzie z odrobiną soku z cytryny lub octu (w celu usunięcia kwasu fitynowego oraz łatwiejszego zmielenia).
– płuczemy i odcedzamy ziarenka
– blendujemy na gładką masę ( ja użyłam blendera ręcznego, ale szybko się grzeje więc polecam maszynkę do mielenia mięsa)
– dodajemy do smaku ksylitol/cukier kokosowy/ miód

LODY KOKOSOWO-ŚMIETANKOWO-CHAŁWOWE:

– mleczko kokosowe ubijamy mikserem, dodajemy masę chałwową i zamrażamy 

LODY CZEKOLADOWO-CHAŁWOWE

– do poprzedniej wersji dodajemy kakao i/lub karob, pokruszone ziarna kakao i zamrażamy

po 30-40′ lody są gotowe 

Smacznego!

Klaudia Lampa


Jeden komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są *


%d bloggers like this: